Alma Viktoria 1884-1956

Alma var en av sex syskon, född som nummer tre i syskonskaran. Hon växte upp i Björsjö och gick också i skolan där. Hon konfirmerades i Norrbärke kyrka i Smedjebacken och gick den långa vägen fram och tillbaka en gång i veckan när hon läste.

Efter avslutad skolgång tog hon anställning hos jägmästare Slettengren i Björsjö som piga. Hon fick sedan tjänst som hushållerska i Kloten hos jägmästare Pauli och sedan kokerska i Nybergs gruvor på "mojsen" där gruvarbetarna serverades lunch.

Hon fick en dotter 1911 och det var aldrig tal om att hon skulle gifta sig eller ens vem som var fadern. Det var en hemlighet väl bevarad som hon tog med sig i graven.

Hon lämnade sin dotter hos föräldrarna och tog ny anställning som hushållerska hos sin blivande make Fridolf Jansson i Smedjebacken. Han hade blivit änkling och ensam med två barn en flicka och en pojke, födda 1909 och 1913. Alma och Fridolf gifte sig 1917 och tillsammans fick de tre pojkar. Min far, Stig Jansson föddes 1924 och var den yngste. Alma blev 71 år.

Tillbaka »

 


 

 

 


 

 

 

  

 

 

 

 

Mer om Alma

Alma Jansson »
Släktdatabas

 

Artiklar

Rämsgubben »
och hans familj

 

Tillbaka »

bergslagsanor.com