Lodstöparbo

Jag har alltid haft ett speciellt förhållande till den legendariska Barbro Stigsdotter eftersom hon nästan är min namne, min far hette nämligen Stig. Min farmor dog ett halvår innan jag föddes och hon lär ha sagt att om det blir en flicka ska hon heta Barbro Stigsdotter. Förnamnet gick bra men efternamnet ville inte min mor gå med på.

Här är en minnessten rest över Barbro Stigsdotter som enligt legenden räddade Gustav Vasa undan danskarna i Ornäs. När stenen restes 1907, trodde man att Barbro var född här i Lodstöparbo. Nu har forskare kommit fram till att Lodstöparbo togs inte upp förrän runt sekelskiftet 1600 och då som en nyanlagd fäbod. Nu tror man att Barbro föddes 500 meter längre bort i Jönshyttan. Tyvärr gick vi inte dit den här gången. Jag läste på internet att de har gjort en utgrävning där 2010, vid en stor husgrund som är 25 x 10 meter stor, alltså i klass med Ornässtugan. Där hittade man rester efter mänsklig aktivitet, ben från slaktade djur, häst, nöt, fisk och fågel. Man hittade också blått fönsterglas av sådan sort som användes som mosaik i kyrkor. En spjutspets som någon med högre rang burit. Arbetare och bönder fick inte bära vapen vid den här tiden. Barbros far Stig Hansson var bergsfogde vid Östra Silvberget och ägde 40 gårdar så man har inte vetat i vilken av gårdarna de bodde. Eftersom huset i Jönshyttan varit så stort, på medeltiden var det bara kyrkor som var större, antar man att det var där de bodde.

Ada på trappan till boningshuset vid Lodstöparbo fäbod. När det blev sämre tider och silvret började ta slut i gruvan flyttade Stig Hansson närmare Falu koppargruva, till Ornäs där han byggde Ornässtugan. Huset i Jönshyttan flyttades omkring 1550.

Utsikten härifrån över sjön Ljustern och Säter är storslagen. Säters stad fanns inte vid tiden för Barbro Stigsdotters födelse. Om man tänker sig utsikten på 1500-talet så gör sig golfbanan bra, då fanns här inte någon skog utan det var betesmarker och odlad jord.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Fotoalbum

 

Ramsberg 2007 »
Ramsbergs kyrka och Lasse-Maja stenen

Lerbäck 2007 »
Här föddes min morfars mor Hilma Charlotta Amalia Carlsdotter

 

Tillbaka »


 

bergslagsanor.com