En fantastisk eftermiddag i Stollberg

Min mesta släkting, väninna och släktforskarkollega Annelie och jag begav oss till Stollberg som ligger mellan Smedjebacken och Ludvika, för att leta spår efter våra förfäder. Jag fick svar på några av mina frågeställningar. Jag har inte vetat att Västra Silvberget och Stollberg är samma sak, dvs Stollberg är en gruva i gruvområdet Västra Silvberget. Här har malm brutits sedan 1100-talet fram till 1982. Under 1100-talet bröt man järnmalm men från 1200-talet till 1750-talet bröt man silver och därefter järn. I slutet av 1800-talet utvann man bly- och zinkmalm och från 1918 limonitmalm.

Ada springer på varpen, bra plats att träna hund på. Ada passade på att leka malmletarhund, hon försökte bära med sig stenar. Det vore kanske kul med en hund som kunde leta silver....Kan du vara snäll och spåra upp Olof Hanssons sigillstämpel, skojade Annelie.

Min farmors morfars farmors morfars farfars farfar Sven Hansson i Hagge fick ett personligt brev från Gustav Vasa år 1551 där kungen uppmanade "Godhe Sven" att tillsammans med "menige bönder" .....upptaga och bruka silverberget vid Biskopsberget. Driften hade kanske inte helt legat nere men gått på sparlåga sedan slutet av 1400-talet eftersom man hade koncentrerat utvinningen av silver till Östra Silvberget. Sven i Hagge lyckades tydligen få igång driften av Biskopsgruvan igen, för kronans utvinning av silver startade 1552. När man tittar ner i Biskopsgruvan ser man ingenting, det är bara svart. Någon har sagt att det är som att se helvetets port.

Undrar om tanken någon gång slog Sven Hansson att hans ättlingar skulle stå här 450 år senare och dessutom veta hans namn......

Här står Ada och jag på kanten till schaktet och på bilden till höger ser vi Starbo, där våra anfäder bergsmännen Hans och sonen Olof Hansson bodde på 1400-talet. När man står här förstår man att det är inte långt till varken Hagge eller Persbo. Alla rika bergsmän i trakten hade sina ekonomiska intressen här i Västra Silvberget som är den tredje mineralrikaste platsen i Sverige. Jag tror inte vi förstår idag hur mäktigt det här en gång var.....

Den 10 mars 1631 var kungen Gustav II Adolf här och blickade ut över nejden. Vid det besöket gav han priviliegier till en annan anfader Olof Andersson och hans far Anders Jonsson Sågmester att anlägga en hytta i Schisse bäck.

Ny entré till gruvan under mark och till höger själva ingången. Man får inte gå i gruvgångarna utan guide och det vill man inte heller kan jag lova!

Bläddra vidare......

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Fotoalbum

 

Ramsberg 2007 »
Ramsbergs kyrka och Lasse-Maja stenen

Lerbäck 2007 »
Här föddes min morfars mor Hilma Charlotta Amalia Carlsdotter

 

Tillbaka »


 

bergslagsanor.com